Anis - och linfröbröd.


Söndag och ännu en dag av brödbak. Provar mig igenom massa nya recept och njuter av min nya Ankarsrum assistent. Det är så roligt det här med bröd! Att se något växa fram. Något som inte går att stressa, som måste få ta sin tid. Jag tror att det är ganska symboliskt för vad jag behöver jobba på med mig själv, i mitt liv. Att släppa kontrollen och låta saker få ta sin tid. Hur töntigt det än låter tror jag brödbaket hjälper mig en hel del med det och det gör mig lugn. Matterapi i sin sannaste form. 

Så här har ni alltså ett recept på 4 små limpor anis och linfröbröd. Perfekt med en ostskiva på till en god soppa. Mums! 
Receptet är ur boken BRÖD BRÖD BRÖD av Martin Johansson. 

Anis och linfröbröd 
4 små limpor 

25 g jäst 
700 g kallt vatten 
55 g rågmjöl 
200 g rågsikt 
600 g vetemjöl special 
60 g (3 msk) flytande honung 
4 tsk hel anis 
2 msk linfrö 
3 tsk salt 

I degblandare: 
Lös upp jästen i det kalla vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Kör degen på medelhastighet i ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt degen vila i ca 1 timme. 

Skrapa ut degen på en mjölad bakhandduk (vetemjöl) och dela i två delar. Vik ihop degen till två limpor (se bild nedan). Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik över handdukens kanter och låt degen jäsa i 45-60 minuter. 

Sätt ugnen på 250 grader minst 30 minuter före gräddning så att ugnen är riktigt varm när du ställer in brödet. 

Dela varje limpa i två mindre avlånga limpor och rulla i lite mjöl. Dra ut något på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med alla fyra bröden. 
Grädda bröden mitt i ugnen ca 25 minuter men håll koll (!), bröden får färg snabbt så efter ca 15-20 minuter kan du behöva sänka värmen och flytta ner bröden på nedre falsten. Låt svalna på galler. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: