Anis - och linfröbröd.
Så här har ni alltså ett recept på 4 små limpor anis och linfröbröd. Perfekt med en ostskiva på till en god soppa. Mums!
Receptet är ur boken BRÖD BRÖD BRÖD av Martin Johansson.
Anis och linfröbröd
4 små limpor
25 g jäst
700 g kallt vatten
55 g rågmjöl
200 g rågsikt
600 g vetemjöl special
60 g (3 msk) flytande honung
4 tsk hel anis
2 msk linfrö
3 tsk salt
I degblandare:
Lös upp jästen i det kalla vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Kör degen på medelhastighet i ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt degen vila i ca 1 timme.
Skrapa ut degen på en mjölad bakhandduk (vetemjöl) och dela i två delar. Vik ihop degen till två limpor (se bild nedan). Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik över handdukens kanter och låt degen jäsa i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader minst 30 minuter före gräddning så att ugnen är riktigt varm när du ställer in brödet.
Dela varje limpa i två mindre avlånga limpor och rulla i lite mjöl. Dra ut något på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med alla fyra bröden.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 25 minuter men håll koll (!), bröden får färg snabbt så efter ca 15-20 minuter kan du behöva sänka värmen och flytta ner bröden på nedre falsten. Låt svalna på galler.





