Helstekt fläskfilé med ugnsrostade grönsaker
Jag och min kära sambo är just nu väldigt osugna på onyttigheter. En hälsosam, god middag kändes därför som en självklarhet den här lördagen. Helstekt fläskfilé, ugnsrostade grönsaker på en bädd av bladspenat och tzatziki. Så gott!
Helstekt fläskfilé med ugnsrostade grönsaker
4 portioner
600 g fläskfilé
Salt, peppar och timjan
2 paprikor
2 gula lökar
1 zucchini
Olivolja
Salt och peppar
Timjan
Rosmarin
1 påse (70 g) babyspenat
Tzatziki:
500 g turkisk yoghurt
1/2 gurka
Olivolja
Vitvinsvinäger
2 stora vitlöksklyftor
Salt och peppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut fläskfilén ur kylen någon timme innan tillagning så den är rumstempererad. Skär bort ev senor och krydda med salt, peppar och timjan. Bryn på hög värme i en stekpanna och lägg över i en ugnsform.
Tzatziki:
Låt yoghurten rinna av några timmar innan så den är riktigt krämig. Skala och riv gurkan och tillsätt denna tillsammans med pressad vitlök, några droppar vitvinsvinäger, salt och peppar.
Dela och skiva paprikorna i grova skivor, skala löken och skär den i klyftor. Skiva zucchinin i tjocka skivor och dela varje skiva i fyra bitar. Lägg alla grönsakerna på en plåt, ringla över olivolja och krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin.
Ställ mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Ställ in fläskfilén samtidigt som grönsakerna och låt den gå till ca 60 grader. Den kommer vara klar innan grönsakerna men då tar du ut den och låter den vila och gå upp till ca 65 grader innertemperatur.
Grönsakerna är färdiga när paprikan är genommjuk. Servera med tzatziki och ev nybakat bröd.
Trevlig helg!

