Världens godaste bullar

Min pappa åt alltid torra kardemummabullar till kaffet när jag var liten. Till skillnad från min kära far så tycker jag allra bäst om bullar när de är nybakta och riktigt färska. Mums! Degen gjorde jag i min nya Ankarsrum och det gick ju hur fint
som helst! Klart man kan göra detta för hand också men då får du räkna med att knåda degen intensivt i minst 15 minuter. Armträning om inte annat!
Jag skriver aldrig upp hur mycket vetemjöl som ska vara i degen utan jag känner mig fram. En bra riktlinje kan vara att degen ska släppa kanterna och kännas lite kladdig men inte fastna på fingrarna om du tar på den.
Världens godaste kardemummabullar
Ca 30 st
Deg:
100 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 3%
50 g jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1-2 tsk kardemumma
Vetemjöl special (lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter utan att vara torr)
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
Kardemumma
Socker
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Värm mjölken till 37 grader. Den kan hällas i rumsvarm också men då blir jästiden den dubbla.
Smula jästen i degbunken. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löses upp.
Tillsätt smöret i mindre bitar, socker, salt och kardemumma.
Tillsätt till sist mjölet. Ta lite i taget och känn dig fram tills degen är smidig och blank. Ha absolut inte i för mycket mjöl för då kommer du bara få en torr och svårarbetad deg och inte alls lika goda bullar. Arbeta degen i maskin i ca 7-10 minuter
eller för hand ca 15 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 1,5-2 timmar.
Medan du väntar på degen gör du fyllningen till bullarna.
Dags att baka ut?
Sätt ugnen på 230 grader
Ta upp degen på mjölat bakbord (köksbänken går utmärkt). Dela degen i två delar och kavla ut tunt. Smeta på fyllningen och forma bullarna så som du själv tycker om. Vill du göra som jag har gjort så finns en video på hur man snurrar bullarna här!
Låt bullarn jäsa på plåten (på bakplåtspapper) i ca 20 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Du ser på färgen när bullarna är färdiga.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Njut med ett stort glas mjölk!


